Postul Craciunului: De la ce ne abtinem si ce putem sa consumam in post? |
Incepand de astazi, 15 noiembrie, am intrat in Postul Nasterii Mantuitorului Iisus Hristos, care va dura pana in 24 decembrie. Postul inseamna nu numai abtinerea de la anumite alimente, ci si renuntarea la patimile sufletesti, dupa cum a precizat preotul ortodox Cristian Stefan. Este un post mai usor, deoarece in fiecare sambata si duminica este dezlegare la peste si vin. In plus, dezlegare la peste se da si in zilele in care sunt sarbatori, cum ar fi Intrarea Maicii Domnului in Biserica, Sfantul Apostol Andrei si Sfantul Ierarh Nicolae.
Postul Craciunului dureaza 40 de zile. Preotul Cristian Stefan spune ca acest post trebuie sa aiba doua “conotatii”: una trupeasca si alta sufleteasca. Astfel, postul nu se reduce doar la un regim alimentar, adica la renuntarea la carne, lactate, oua, ci este o perioada in care crestinii ar trebui sa dea dovada de mai multa vointa si sa renunte la anumite patimi sufletesti.
“Astazi incepe postul Craciunului, care dureaza pana in 24 decembrie. Este un post de 40 de zile, care are menirea de a ne conduce duhovniceste spre acest mare praznic. Am putea sa dam o definitie a postului, fiind o calatorie duhovniceasca a noastra spre marele praznic al Nasterii Mantuitorului Iisus Hristos. Tinand cont ca omul e atat trup, cat si suflet, postul trebuie sa aiba doua conotatii: sa fie si de natura duhovniceasca si trupeasca”, a spus parintele Stefan.
Post, rugaciune si spovedanie
Acesta a aratat ca e mult mai dificil sa te abtii de la o patima, decat de la un anumit aliment. Abtinerea de la anumite produse alimentare nu poate fi insa despartita de renuntarea la anumite patimi sufletesti, pentru ca postul “este un intreg”. In aceasta perioada, nu trebuie sa lipseasca, pe langa post si rugaciune, “curatirea hainei sufletesti” prin Taina Spovedaniei si a Sfintei Impartasanii.
“Nu stiu ce este mai usor, sa nu mancam anumite alimente sau sa treci peste ura pe care o ai fata de aproapele sau mandria care este de atatea nuante in sufletul omenesc. Postul trebuie privit ca un intreg, nu le putem desparti unul de altul si atunci cu siguranta si roadele vor veni pe parcurs, iar sarbatoarea la care nadajduim sa ajungem va fi altfel traita de noi”, a aratat preotul Cristian Stefan.
Pestele se consuma doar cand exista dezlegari
Acesta a mai aratat ca Postul Craciunului nu e atat de restrictiv ca si Postul Pastelui, deoarece exista multe dezlegari la peste si vin. Preotul a atras atentia credinciosilor ca daca ar fi permis consumul de peste in fiecare zi in aceasta perioada, n-ar mai exista aceste dezlegari.
“Este un post mai usor, nu este asa auster, in sensul ca in fiecare sambata si duminica este dezlegare la peste si vin. Apoi mai sunt anumite sarbatori, cum ar fi Intrarea Maicii Dommnului In Biserica, Sfantul Apostol Andrei, Sfantul Ierarh Nicolae care permit consumarea pestelui. Se observa ca foarte multa lume posteste cu peste. N-ar exista dezlegare daca ar fi voie in celelalte zile. Aceasta dezlegare vine cumva ca sa amintim bucuria sarbatorii respective cum e sarbatoarea Intararii Maicii Domnului in Biserica sau Sfantul Ierarh Nicolae”, a mai spus preotul Cristian Stefan.
Inlocuiti proteinele din carne cu cele din soia
Medicii le recomanda persoanelor care vor sa posteasca sa nu renunte la alimentele de baza ale unui regim alimentar echilibrat. Proteinele pe care in mod normal si le-ar lua din carne si produse lactate sa le inlocuiasca cu acelea din soia.
“Foarte multa lume este putin dezorientata in aceasta perioada. Aveti grija la postul negru! Nu recomandam ajunul prelungit, postul negru fiind o zi fara manacare, doar apa si abia seara se poate manaca. Evitand produsele animale, ne privam de proteine din carne, din oua, din lactate si atunci le inlocuim cu proteine vegetale care se gasesc in toate produsele din soia”, a spus medicul de familie Mariana Bejenariu.
Nuci, alune si uleiuri vegetale
Medicii nu sfatuiesc copiii si persoanele care sufera de anumite afectiuni sa ajuneze deoarece le-ar putea pune in pericol sanatatea.
“Mesele este bine sa fie mai dese si in cantitate mai mica si, bineinteles, persoanele cu afectiuni grave, cu tratamente curente, trebuie sa se abtina de la a face post”, a adaugat medicul.
Pentru ca maramuresenii sa reuseasca sa treaca cu bine peste perioada de post, medicii le mai recomanda sa consume nuci, alune si uleiuri vegetale.
0 RĂSPUNSURI:
Trimiteți un comentariu