Incepand din 15 noiembrie si pana pe 24 decembrie, ortodocsii romani postesc. Sunt 40 de zile dedicate “curateniei trupesti” si “sufletesti”, 40 de zile care, conform religiei, amintesc de postul lui Moise pe Muntele Sinai, cand astepta sa primeasca poruncile lui Dumnezeu pe piatra Tablelor Legii. Postul Craciunului simbolizeaza astfel efortul crrestinilor pentru a primi Cuvantul lui Dumnezeu intrupat si nascut din Fecioara Maria.
Postul Craciunului: Reguli si dezlegari in post |
Dezlegari in Postul Craciunului
Site-ul crestinortodox.ro scrie ca, dupa randuiala din pravile, in timpul acestui post, miercurea si vinerea nu se manca untdelemn si nu se bea vin. In aceste doua zile se postestepana la ora 3-4 p.m., cand se mananca hrana uscata sau legume fierte.
“Daca se intampla sa cada miercuri si vineri un sfant care sa aiba Doxologie mare, dezlegam numai la untdelemn si la vin si mancam o singura data in zi. Daca s-ar intampla miercuri sau vineri sa cada un sfant care are Priveghere, dezlegam la untdelemn, la vin si la peste. Si daca se va intampla pomenirea sfantului al caruia este hramul Bisericii, miercuri sau vineri, de asemeni mancam peste”, scrie sursa amintita.
Marti si joi nu se mananca peste, ci numai untdelemn si vin. Daca se intampla sa cada un sfant marti sau joi, care sa aiba Doxologie mare, atunci se mananca totusi preparate din este.
Pestele e permis sambata si duminica
crestinortodox.ro scrie ca la sarbatoarea Intrarii Nascatoarei de Dumnezeu in Biserica, in orice zi se va sarbatori, chiar daca va fi miercuri sau vineri se face dezlegare la peste. Totusi, din ziua a 20 a pana in ziua a 25 a lunii decembrie, chiar de va fi vreun sfant , in ziua de sambata si duminica nu se manca peste.
Randuieli liturgice in acest post
Aceeasi sursa mentioneaza ca “in timpul Postului Nasterii Domnului, incepand cu data de 21 noiembrie, se introduc in cadrul slujbei Utreniei, Catavasiile Nasterii Domnului, care se canta pana in data de 30 decembrie inclusiv”.
In aceasta perioada a Postului Craciunului, la Ceasuri si Pavecernita nu sunt cantate stihirile si nici troparele, ci toate sunt rostite. Daca ajunul Craciunului cade sambata sau dumnica, slujba Ceasurilor Imparatesti se muta in vinerea dinainte, aceasta zi devenind aliturgica.
“De asemenea, daca ajunul Craciunului cade in zilele de luni pana vineri se va oficia in aceasta zi Liturghia Santului Vasile cel Mare, urmand ca in ziua praznicului sa se savarseasca Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur”.
Daca ajunul va fi sambata sau dumnica, in ziua de ajun se va oficia Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur, iar in ziua Craciunului - Liturghia Sfantului Vasile cel Mare unita cu Vecernia, mai scrie crestinortodox.ro.
0 RĂSPUNSURI:
Trimiteți un comentariu